Medicinska istraživanja

čučeći položaj na wc šolji

Kako dolazi do defekacije i da li položaj tela utiče na nju?

Pražnjenje (defekacija) je veoma važan deo čovekovog svakodnevnog života. Širenje završnog dela debelog creva uz povećanje pritiska je početni stimulus za pražnjenje. U poređenju sa sedećim položajem, čučeći je MNOGO EFIKASNIJI, TE JE POTREBNO ZNATNO KRAĆE VREME da se čovek potpuno isprazni.

Kako KAKILAK pomagalo utiče na pražnjenje?

Jedna od metoda koja se primenjuje kod pacijenata sa nekompletnim, teškim ili neredovnim pražnjenjem je primena podmetača za noge. Standardne  WC šolje su otprilke visoke 35-40 cm i ako noge vise slobodno iznad poda tokom sedenja ili su ispravljene, efekat koji se dobija prilikom čučanja neće biti postignut. Fleksija kolena i kuka će dovesti do optimalnog položaja tela. Puna fleksija kolena rasteže analni kanal u anterioposteriorom pravcu, smanjen je pritisak u rektumu, povećan u trbuhu što stimuliše pražnjenje. Ovaj efekat se može postići postavljanjem podmetača za noge – KAKILAK koji se primenjuje da podigne stopala i napravi  se fleksija kolena i kukova.

Da li upotreba KAKILAK-a može pomoći pacijentima sa uvećanim hemoroidima?

Hemoroidi su normalna anatomska struktura i u stvari su fibrovaskularni jastučići analnog kanala. Blagi simptomi (samo krvarenje i/ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju) se mogu smiriti promenom načina ishrane, upotrebom pomoćnih sredstava i promenom načina pražnjenja uz primenu KAKILAK-a .

KADA TREBA RADITI KOLONOSKOPIJU ?

Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi posle 50 godine starosti u oba pola. Bolest se dugo razvija bez vidljivih tegoba. Kada se znaci pojave, bolest je već uznapredovala.

Najčešći simptomi raka debelog creva su: krvarenje u stolici, promene u pražnjenju creva, bolovi u trbuhu, malokrvnost i gubitak telesne težine. U slučaju pojave ovih simptoma treba raditi kolonoskopiju.

Kako se radi kolonoskopija?

Kolonoskopiju se radi lekar savitljivom sondom debljine oko 1cm koju se uvodi kroz čmar laganim guranjem, a preko kamere na vrhu cevi pregleda čitavu dužinu debelog creva sve do njegovog prelaza u tanko crevo.

Kolonoskopija je najbolja dijagnostička metoda pregleda debelog creva jer omogućava najtačniji pregled njegove cele sluzokože debelog creva.

Šta je rano otkrivanje raka debelog creva i kada ga treba sprovoditi?

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba preko 50 -75 godine starosti , bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi.

NISU SVA KRVARENJA IZ DEBELOG CREVA UZROKOVANA TUMORIMA.

Kod osoba sa pozitivnim testom na okultno krvarenje, potrebno je uraditi kolonoskopiju.

Negativan rezultat testa ne isključuje postojanje krvarenja, jer ono može da bude povremenog karaktera.


Medicinska istraživanja:

 

Uticaj položaja tela pri defekaciji kod ljudi

ZAKLJUČAK: Ovo medicinsko istraživanje upoređuje tri pozicije prilikom defekacije pri čemu je istovremeno meren abdomalni pritisak i anorektalni ugao pri pražnjenju. Zaključuje se da se pri čučećem položaju  ispravlja anorektalni ugao i shodno tome je potrebno manje naprezanja prilikom defekacije.

Download (PDF, 33KB)

Uticaj navika određenih etničkih grupacija prilikom defekacije

ZAKLJUČAK: Glavni cilj ovog istraživanja bio je uporediti iranske i evropske navike pražnjenja. Pacijentima je rečeno da koriste dve vrste WC-a: prvi, prizemni stil, čučavac (uobičajno u Iranu), a drugi sa standardnom WC šoljom (uobičajno u zapadnim zemljama). Zaključeno je da je upotreba iranskog stila WC-a dala puno širi anorektalni ugao pri pražnjenju i veći razmak između perineuma i horizontalne ravnine nego pri pražnjenju tipičnom za evropski stil. Pražnjenje creva je tako bilo kompletnije pomoću iranskog stila WC-a.

Download (PDF, 610KB)